mandag 2. mars 2009

Hvitløk

Informasjon om hvitløk, sakset fra bama.no:

Hvitløk
Vanlig hvitløk består av mange hvitløksfedd (båter) dekket av et tynt, hvitt papirliknende skall. Det finnes flere ulike sorter hvitløk med ulik størrelse og noe ulike smaksegenskaper. Dette er den hvitløken de fleste kjenner og bruker mest av. I oppskrifter er ofte mengde hvitløk som skal benyttes, angitt i fedd.

Kinesisk hvitløk

Kinesisk hvitløk består, i motsetning til vanlig hvitløk, av ett eneste stort fedd. Skallet kan være hvitt, rødfiolett, eller hvitt med lilla striper. Hvitløken skrelles og renses før bruk. Feddet kan kokes helt eller det kan skives, kuttes, finhakkes eller moses. Bruksområdene er identiske med vanlig hvitløk. I oppskrifter som krever mye hvitløk, er det lurt å bruke kinesisk hvitløk. Den er både enklere å skrelle og kutte.
Frykter du ”hvitløksånde”, kan du spise litt fersk persille eller timian. Imidlertid er den kinesiske hvitløken noe mildere i rå form.

Næringsinnhold
Hvitløk er en kilde til vitamin C, vitamin B6 og kalium. Hvitløk er dessuten en kilde til sterke helsebringe plantestoffer, såkalte fytokjemikalier. De viktigste fytokjemikaliene i hvitløk er en type svovelholdige stoffer vi kaller allylsulfider, samt stoffet quercetin, en sterk antioksidant. Hvitløk har det høyeste innholdet av disse fytokjemikaliene av alle løkene. Den inneholder også antibakterielle stoffer.
Helseeffekt
Hvitløk har i uminnelige tider blitt betraktet som både mat og medisin, både til inn- og utvortes bruk. Hvitløk er nemlig en helsebringende knoll som er full av svovelholdige stoffer. Når du kutter, knuser eller tygger hvitløken skjer det en kjemisk endring av disse svovelholdige stoffene - ved hjelp av enzymer omdannes basis-stoffet alliin til ulike allylsulfider via mellomtrinnet allicin. Disse løkstoffene kan bekjempe utviklingen av kreft, særlig kreft i spiserør, mage og tarm. Det gjør de fordi svovelforbindelsene kan få fart på rensesystemer i kroppen som fjerner kreftfremkallende stoffer. Dessuten viser undersøkelser at hvitløk kan forebygge åreforkalkning, høyt kolesterol og høye triglyceridnivåer (en type fettstoff i blodet). Vitamin C fremmer jernopptaket i tarmen og fornyer brukt vitamin E. I tillegg beskytter vitamin C kroppen mot skadelige frie radikaler fordi den er en kraftig antioksidant. Vitamin B6 er viktig for omsetningen av protein i kroppen og er nødvendig for å frigjøre sukker fra kroppens reservelager av sukker i leveren. Kalium er viktig for væskebalansen i kroppen og for blodtrykket. De antibakterielle stoffene gjør at hvitløken kan dempe tannverk (inntil du kommer deg til tannlegen) og forhindre bakterievekst i sår, dersom du legger en skive fersk hvitløk på stedet som er skadet. Hvitløken er også en kjent forkjølelsesfordriver, dette skyldes igjen de antibakterielle egenskapene i kombinasjon med antioksidantstoffene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar